Ulje lešnika
 

„Ulje lešnika“ dobija se hladnim presovanjem sirovog lešnika. Ulje je zlatno žute boje i neodoljivog mirisa i ukusa lešnika. Ovo ulje ima izuzetno visoku tačku dimljenja (221ºC), pa kao takvo spada među četiri ulja koja su najpogodnija za termičku obradu (kuvanje, dinstanje, pečenje i prženje).

Lekovitost:

- štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema

- pomaže u regeneraciji ćelija i jačanju kapilara

- pospešuje varenje

- sprečava nastanak kamena u žuči

- umiruje čireve na želucu i crevima

- reguliše lučenje sebuma

 

Primena:

Nutto „Ulje lešnika“ daje bogat ukus salatama, sosevima i testeninama. Odlično se uklapa i svojim ukusom i teksturom obogaćuje razne poslastice.

 

Lešnikovo ulje u kozmetici

Lešnikovo ulje je odlično za negu kože i kose. Veoma je hidratantno, te se može koristiti za tretman kako suve, tako i masne kože. Ako ga koristite za negu starije kože, pozitivno će uticati na njen tonus i vitalnost. Efikasno je i kao lek protiv strija i ožiljaka.

Kada je u pitanju nega kose, nema boljeg pakovanja za oporavak oštećene i suve kose od lešnikovog ulja. Dovoljno je naneti određenu količinu ulja na koren kose (vlasište), ostaviti da deluje bar sat vremena, pa oprati kosu na uobičajeni način.

Kako napraviti pakovanje: 5-6 kašika Nutto „Ulje lešnika“ pomešati sa 5-6 kašika maslinovog ulja, zagrejati na tihoj vatri, pa mešavinu ulja naneti na celu dužinu kose. Umotati kosu toplim peškirom i ostaviti da deluje bar 2-3 sata. Zatim oprati kosu blagim šamponom.

Nekoliko takvih tretmana i najoštećenija kosa biće meka, glatka i sjajna.

 

 

Prev Next